Jag vill prata kärnkraft nu

- 3 sätt att förbättra pratakarnkraft.nu

Vi vill vara en plats för grön dialog om kärnkraft

Vi tror att det är genom dialog som saker förändras. Vi hoppas att pratakarnkraft.nu kan vara med och förändra kärnkraftsdebatten genom att lyfta viktiga gröna perspektiv på kärnkraft.

Men vi hoppas också att våra läsare kan vara med och förändra och förbättra pratakarnkraft.nu.

I arbetet med hemsidan har vi ansträngt oss för att genomgående ge tydliga källor till våra påståenden så att de blir möjligt för dig som läsare att granska och kontrollera. Men vi kommer vi såklart ibland ha gjort missar.

Forskning visar också att starkt engagemang i sakfrågan försämrar individers förmåga att tolka statistik som säger emot deras egen ståndpunkt. Vi tror därför att de av våra läsare som inte delar vår uppfattning är de bäst lämpade att belysa perspektiv som vi missat.

Därför bjuder vi nu in till diskussion och granskning

Här nedan presenterar vi tre olika sätt som du som läsare kan vara med och förbättra pratakarnkraft.nu

Jag har en kommentar

Har du några tankar, frågor eller kommentarer om innehållet i någon av våra bloggposter, då vill vi jättegärna ta del av dem.

Ett enkelt och smidigt sätt är att kommentera direkt i sidans kommentarsfält, men det går också bra att ge en kommentar direkt till oss via twitter, facebook eller mail.

Eftersom kärnkraftsdebatten ofta kunnat liknas vid något av ett skyttegravskrig, är det relativt sällsynt att kärnkraftsförespråkar och kärnkraftsmotståndare möts i en konstruktiv diskussion

Detta tror vi också är en av huvudandlednindgarna till att det förekommer så mycket faktafel och svart-vita- resonemang. Det är lätt att gå i försvarsställning mot även relevant kritik om det framförs tillsammans med nedvärderande och raljerande kommentarer.

För att pratakarnkraft.nu ska kunna bli en bra plats för dialog om kärnkraft från ett grönt perspektiv har vi satt upp tre korta diskussionsregler

Diskussionregler

  • Vi värnar en trevlig samtalston: Det ska vara bekvämt för alla oavsett ståndpunkt i frågan att framföra sin åsikt. Om man vill påpeka en felaktighet i någons resonemang ska detta göras på ett respektfullt sätt utan personangrepp. Alla former av kränkande eller nedvärderande kommentarer kommer därför att tas bort

  • Pratakarnkraft.nu är inte en plats för att debattera om människan påverkar klimatet eller ej: Debatt om huruvida klimatförändringar existerar eller ej hänvisar vi till andra nät-forum.

  • Vi tar oss rätten att blockera personer som bryter grovt mot dessa regler eller bryter dem flera gånger

Jag har en hel bloggpost

Om du som läsare tycker att vi helt har missat ett en viktig aspekt av en fråga som vi tar upp, då kanske du tycker att en kommentar är lite för kort för att fånga detta.

I så fall får du gärna tipsa oss om en text som kan komplettera vår befintliga blogg-post. En länk till denna text kommer vi då publicera under rubriken "Läsar-reaktioner" som finns nederst i varje blogg-post. För ett exempel se denna bloggpost

Om du själv skulle vilja skriva en kompletterande blogg-post men inte har någon plats där du kan publicera texten. Då går det jättebra att skicka texten till oss i ett mejl, så publicerar vi den som en blogg-post direkt här på sidan.

Jag vill ha ett möte

Om du som läsare är aktiv i någon del av miljörrörelsen och skulle vilja arrangera ett möte för att diskutera kärnkraft från ett grönt perspektiv, då är vi gärna med och stöttar. Vi som tagit initiativ till sidan är som sagt bara två studenter så det är inte säkert att vi själva kan vara med men vi kan definitivt hjälpa till som bollplank.

Mötesförslag

Vi vill också passa på att tipsa om filmen Pandoras Promise. I filmen får man möte flera personer från miljörörelsen som själva gått från att vara kärnkraftsmotståndare till att se kärnkraft som en nödvändlig del i lösningen på klimatfrågan

Vi tycker definitivt att det kan finnas anledning att problematisera några enskilda påståenden som görs i filmen. Vi skulle därför gärna se att någon genomförde en kritisk granskning. Men övergripande tycker vi att den på ett bra sätt skildrar varför man som miljörörelse-aktiv kan välja att svänga i kärnkraftsfrågan och kan därför fungera som ett bra diskussionunderlag.

Om du blir nyfiken på filmen kan du se på trailern-nedan: